29

MRT

2016

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Yazılım

 

Bir yerden başlamak isteyen fakat nerden başlaması gerektiğine henüz karar verememiş arkadaşlardan sitemi yayına aldığımdan beri email almaktayım. Paf takımada sürekli, yeni, genç arkadaşlarımızın katıldığını düşünürsek giriş yapmak isteyen ama nerden başlayacağını bilemeyen sürekli bir kesim olacak. Bu yazıyı yazmamın amacı da detaya girmeden bilgim dahilinde örnekler vererek yeni arkadaşlarımızın kendi kararlarını doğru bir şekilde vermelerine yardımcı olabilmektir.

25

EYL

2011

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Donanım, Android

androIMU, androQuad

Quadrotor uçuran android :) Resimden de tahmin edebileceğiniz üzere yazmış olduğum uygulama ile android cihazlardan quadrotoru uçurmak, telemetri verilerini izlemek mümkün. İletişim mesafesi şimdilik çok fazla olmasada sistemin faydalı gördüğüm iki noktası var. Birincisi pahalı telemetri cihazları kullanmak, taşımak yerine cebinizden telefonunuzu çıkartmanız yeterli. Arazideyken kalan pil miktarını, sensörlerin iyi çalışıp çalışmadığını, kuzey güney yönünü, deniz seviyesinden yüksekliği gibi bilgileri görmeniz yanınızda ekstradan birşey taşımadan mümkün. İkinci özelliği ise uçurmak için kumandaya ihtiyacınız olmaması ve cebinde telefonu olan herkesin küçük bir uygulama sayesinde araca bağlanıp uçurabilmesi. Üstelik uçurması çok keyifli ve çok basit, pilotun yapması gereken tek şey elindeki cep telefonunu aracın gitmesini istediği yöne doğru eğmek :)

23

TMZ

2011

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Android

Android Logo

Bir önceki yazıda Android SDK kurulumunu yapmıştık. Bu yazıdada basit bir örnek yapalım. Programlamaya yeni başladığımızda yada yeni bir platforma geçtiğimizde herşeyin hazır ve çalışıyor olduğunu test etmek ve sistemin çalışma mantığını basit olarak anlamak için “hello world” uygulaması klasiktir. Bizde bu uygulamamızda “Merhaba Android” diyelim.

Önce Eclipse’i açıp File > New > Project > Android Project diyerek proje oluşturma penceresine gelelim. İlk textbox’a projemizin adını girelim. Ben “MerhabaAndroid” gireceğim. Altta “Build Target” yazan yerde ise indirip kurmuş olduğunuz SDK versiyonlarını görebilirsiniz. Ben “Android 2.2” yi seçiyorum. Properties alanı ise bu işlemlerden sonra otomatik olarak dolmuş olması gerekiyor. Paket adı kısmına proje adınızı girebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra Finish butonunu tıkladığınızda ilk projemiz oluşturulmuş olacak. Run dediğinizde aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşmış olacaksınız.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Android

android sdk logo

Bir süredir daha önce geliştirmiş olduğum Java ME uygulamalara ek olarak android programlamaya giriş yapıp android cihazlar için mobil uygulamalar geliştirmek istiyordum, neden şimdi olmasın diyerek kolları sıvadım. Bu yazımda Android SDK kurulumu ve android uygulamalar geliştirmek için gereken platformun hazırlanmasını bulacaksınız.

Android java üzerine kurulu bir platformdur, bu yüzden java bilenlerin işi daha kolay. Java üzerine kurulu olduğu için Android SDK dan önce JDK'yı ve IDE olarak Eclipse'i kurmamız gerekmektedir. Daha sonra Android SDK ve Android Development Tools’u (ADT) kuracağız.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:ASP.net, Silverlight

Forumlarda gezinirken bazı kişilerin silverlight uygulamaları için webservis yazdıklarını, localde çalıştırdıklarını fakat sunucuya attıkları zaman çalıştıramadıklarını okudum. Bu yazımda bu sorunun üstesinden nasıl gelineceğini ve en basit haliyle silverligt uygulamaları için webservis yazıp nasıl kullanabileceğimizi göstereceğim.

Silverlight uygulamalarına istekte bulunulduğunda uygulama sunucudan istemcinin bilgisayarına indirilir ve istemcinin bilgisayarındaki sl runtime vasıtasıyla browser üzerinde çalışmaya başlar. Haliyle silverlight uygulamamız sunucudan habersiz olarak istemcinin bilgisayarında çalışır. Sunucudaki bir bilgiye erişmek istediğimizde veya sunucuya mesaj, veri göndermek istediğimizde webservislerini kullanırız. Örneğin sunucudaki veritabanını kullanmak istediğinizde veya benim gibi sıkça sunucudaki dosya ve dizinleri dinamik olarak almak istediğinizde webservislerini kullanabilirsiniz.Bu yazımda benim sıklıkla fotoğraf galerisi, mp3 player tarzı uygulamalarımda kullandığım bir yöntemi göstereceğim.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Yazılım

Zaman zaman arama yaparken bilgisayarımın derinliklerinde daha önceden yaptığım çalışmalara denk gelip şaşırıyorum. Geçen gün ise bir döküman ararken öğrencilik yıllarımda üzerinde çalıştığım, üniversite bittikten sonraysa heralde unuttuğum iki adet çalışmaya denk geldim. Uygulamaları görünce bunları benmi yapmışım diye ağzım açık kaldı :D inanılmaz bir duygu. Bu yazımda bu uygulamalardan ilki olan görüntü işleme teknikleri ile plaka tanıma sisteminin tanıtımını bulacaksınız.

Günümüzde çok popüler bir halde olan görüntü işlemenin gelecekte epey ilerleyerek gelişeceğini, günlük hayatın içine kadar gireceğini düşünüyorum. Bana göre bilim kurgu filmleri gerçek hale gelecek :). Görüntü işleme çeşitli sensörler ile (CMOS , CCD , vb ) görüntünün yakalanıp sayısal hale getirilmesi, ardından sayısal hale getirilen görüntünün çeşitli algoritmalar, yöntem ve teknikler ile anlamlandırılıp sayısal sistemler üzerinde (bilgisayar, cep telefonu, mikrodenetleyiciler)  kullanılabilir hale getirilmesidir. Görüntü işleme ile yapılabilecekler tamamen sistemin niteliklerine ( kızılötesi, termal, rgb, vb) ve sistemi kuranların amacına bağlıdır. Aşağıda derlediğim şekilde görüntü işlemenin kullanım alanlarından bazılarını görebilirsiniz.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Silverlight

silverlight clock saat

Bu yazımda sitemdeki silverlight saati nasıl yaptığımı anlatacağım.Bir kaç sene önce İzmire giderken trende can sıkıntısına yapmıştım :) geçtiğimiz günlerde neden bunu siteme eklemiyorum deyip sağ alana yapıştırdım :)

Kodlaması inanılmaz basit ve şık bir görüntü sunduğunu düşünüyorum. Aslında dört adet grafikten başka birşey değil. En altta zemin, üzerinde saat,dakika ve saniye çubukları var. Bilgisayardan zamanı alıp bir timer ile bu çubukların açısını değiştiriyoruz :) Saatin görüntüsü yandaki şekildeki gibidir. Eğer makinanızda microsoft silverlight runtime ı yoksa yandaki şekil yerine install microsoft silverlight yazan bir şekil göreceksiniz. Buna tıklayarak microsoftun sunucularından 4-5mb civarı olan silverlight runtime ı indirip kurabilirsiniz. (Bunu macromedia nın flash playerı olarak düşünün) Bu sayede silverlight uygulamalarını sorunsuzca görüntüleyebilirsiniz. Şimdi saati nasıl yaptığıma geçelim.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:ASP.net

web.config dosyası üzerine bilgi internette yokmu? Var ama parça parça ve yetersiz olduğunu düşündüğüm için hem size kaynak hemde bana not oluşturması bakımından parmakları sıvadım :) Bu yazıda web.config dosyasının çok kullanılan alanlarını ve güvenlik için nasıl şifreleneceğini anlatacağım. Bu mesajı okuduğunuza göre web.config dosyasının ne olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Uzun uzadıya ne olduğunu yazmayacağım fakat kısa bir bilgi verelim.

Web.config dosyası web sitesinin ortak konfigürasyon ayarlarının tutulduğu XML tabanlı bir dosyadır.Bu dosya sistenin kök dizininde olabileceği gibi belli dizinler altındada olabilir. Sitenin kök dizininde olduğunda dosyadaki bilgiler tüm siteyi etkiler, eğer bir dizin altına yerleştirmişsek dosyadaki bilgiler sadece o dizin altındaki sayfaları etkileyecektir.Buna örnek olarak üyelik sayfalarının içinde barındığı bir dizini verebiliriz. web.config dosyasında üyelik sayfalarının içinde bulunduğu dizin için kullanıcı girişi yapılmasını istediğimizde bu dizindeki sayfalara erişebilmek için yine web.config dosyasında belirttiğimiz kullanıcı adı/ parola çiftine sahip olan kullanıcılar istenilen sayfalara erişebilmektedir.

Web.config dosyası genelde sitenin ortak bilgilerini düzenler.Bu bilgilere örnek olarak veritabanı bağlantısı kurmak için kullandığımız connectionstring leri verebiliriz.Connectionstring leri kod dosyaları içinde ayrı ayrı yazmaktansa kolay erişilebilir olan web.config dosyası içerisine listelersek hem gerektiğinde hızlı bir şekilde değiştirebiliriz hemde daha düzenli, verimli bir yapı elde etmiş oluruz. Aynı şekilde sitemizin mail ayarları, sitemizde kullandığımız dll lerin referans bilgileri, sitemizin dil ve kültür bilgilerini, kullanıcı bilgilerini, kullanıcı tanımlı hata sayfalarını bu dosyada tanımlayabiliriz. Şimdi bu bilgilerden sık kullanılanların ne olduğu ve nasıl yazdıldığına bir göz atalım.Daha sonrada güvenlik için nasıl şifrelendiğine göz atalım. Aşağıdaki tüm düğümler configuration düğümü altına eklenmelidir.

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024