10

HZR

2010

Microchip Stack v5.20 - Yaptığınız Donanımları Dünyaya Açın

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:PIC, Microchip Stack 5.20

Microchip TCP/IP Stack Kapağı

Yaptığım başka bir çalışma.Bu çalışmada PIC işlemcileri nasıl internete bağlayıp uygulama geliştirebileceğinizi gösteren bir e-kitap yazdım.Çalışmayı, örnek uygulamaları, devre çizimlerini paket halinde burdan indirebilirsiniz. Microchip Stack v5.20 (5.99MB) Kitap 74 sayfadır, hepsini burda anlatmak mümkün değildir fakat genel olarak içeriğine değineceğiz.Çalışmanın özetini okumak için devam ediniz :)

Microchip TCP/IP Stack’ i geliştirdiğiniz uygulamaları çeşitli ethernet modülleri ile kablosuz veya kablolu olarak alt ağlara veya internete bağlamanıza yarayan kodlar topluluğudur.Bunları bir nevi framework kütüphanesi olarakta düşünebiliriz.Yaptığınız uygulamaları uzaktan kontrol edebilir, veri toplama amacıyla kullanabilir veya web sunucusu olarak kullanabilirsiniz.Yapılabilecekler size bağlıdır.

Geliştirilmeye 2000 yılının başından itibaren başlanmıştır ve şuanki en yeni sürümü 5.20b dir. Bu kütüphane ile ethernet arayüzü olarak ENC28J60, ENCX24J600 serisi çipleri,dahili ethernet çipleri barındıran PIC işlemcileri veya ZeroG serisi kablosuz modülleri kullanabilirsiniz. Bu kodları 18F, 24F, 24H, dsPIC ve PIC32 ailelerinde kullanabilirsiniz.Fakat benim size tavsiyem kullanacağınız işlemcinin hafızası mümkün olduğunca yüksek olsun.Yoksa kapsamlı bir uygulama yapacak olursanız işleminin hafızası yetersiz gelebilir. Ben uygulamaları 18F serisi işlemciler ile yaptım.8 bitlik 18F ailesinden bir işlemci kullanacaksanız minimum 64K hafızaya sahip bir işlemci seçmenizi tavsiye ederim.

Geliştireceğiniz donanımlar bu kütüphane ile internetin tüm nimetlerinden faydalanabilmektedir.Çok profesyonel uygulamalar geliştirilebilir.FTP veya HTTP üzerinden donanımınıza dosya yükleyebilirsiniz,indirebilirsiniz, tüm özellikleri ile HTML bir web sitesi yayınlayabilirsiniz, yaptığınız donanımlardan mail attırabilirsiniz, TCP veya UDP üzerinden kendi uygulamanızı geliştirip yerel ağ üzerinden veya internet üzerinden donanımlarınızı kontrol edebilirsiniz.Bunların hepsini deneyip örnek kodları ile kitaba yazdım.Teknik bilgi için indirip okuyabilirsiniz.

Adından da anlaşılacağı üzere Stack, TCP/IP referans modelini kulanmaktadır.Bu dört katmanlı bir referans modelidir ve internet trafiğinde uyulması gereken bazı kuralları standartlaştırmaktadır. Stack yapısının TCP/IP modeline göre nasıl şekillendirildiğini aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.Aşağıda adı geçenler ve çok daha fazlası kitapta anlatılmıştır.

TCP/IP ve STACK katmanlarının karşılaştırılması

Stack kodları Co-operative Multitasking olarak çalışmaktadır.Yani belli bir modül işini olabildiğince çabuk bitirip programın akışını diğer modüle vermektedir.Bu modüller bir çevrim içerisinde sırasıyla çalışarak sistemin görevlerini yerine getirirler.Program ilk açılıp ilk ayarlamalar yapıldıktan sonra main fonksiyonu içerisindeki sonsuz while döngüsünde bu modülleri devamlı devamlı çağırmaktadır.Bu sistemin sonucunda kullanıcılarda kendi yazmış olduğu fonksiyonları while döngüsü içerisine ekleyerek sisteme dahil etmiş olurlar.Fakat kullanıcıların dikkat etmesi gereken, yazdıkları kodların uzun gecikmelere yada sonsuz döngülere girmemesi gerektiğidir.Aksi halde multitasking yapısı bozulacak ve sistemin işleyişi duracaktır.Bu durumda donanım ağ üzerinden gelen isteklere cevap veremez hale gelir.Bunları dökümandan okuyabilirsiniz.

Yaptığım uygulamalardan bahsetmeden önce donanımı bir inceleyelim. Temel olarak donanımda işlemci olarak 18F4620 ve 18F4685 kullandım (18F4685 kullanmamın nedeni email uygulamasında 18F4620 nin 64K lık hafızasının yetersiz kalmasıdır. 18F4685 DIP kılıfta 96K hafızaya sahiptir) Bacakları aynıdır fakat donanımsal olarak bazı farkları vardır.Mesela 18F4685te 1 adet PWM pini vardır.Farkları için datasheetlerine bakabilirsiniz. Ethernet arayüzü olarak ENC28J60 kullandım.Web sunucusu uygulaması için 256K lık 25AA256 EEPROM, olan bitenden haberdar olmak için LCD ve senaryo oluşturması bakımından motor sürücü ekledim.Modüler bir yapı oluşturması ve gerektiğinde işlemci nin veya ethernet arayüzünün değiştirilebilmesi için işlemci ve ethernet olmak üzere projeyi 2 ye böldüm.Aşağıdaki şekillerde devre şemalarını ve fotoğrafları görebilirsiniz.

İşlemci Donanımı (Büyütmek için üzerine tıklayınız)

Ethernet Donanımı (Büyütmek için üzerine tıklayın)

brsmnc - Komple bütün donanım

Proje Donanımı

brsnc - İşlemci Kartı PCB

Breadboard dan PCB ye

 

 Yaptığım uygulamanın çizimleri ve fotoğrafları yukarıda gözükmektedir.Bu donanım ile yaptıgım uygulamalar aşağıda listede gözükmektedir.Bazıları için proje dosyalarını pakette bulabilirsiniz.Bunlar sadece kitabın sonunda yer verdiim uygulamalardır. Kitap içerisinde kısa kısa değinip kodlarını verdiğim başka örneklerde vardır.

  •  HTML Web Server
  • TCP Sunucu Uygulaması
  • TCP İstemci Uygulaması – Bilgisayar
  • TCP İstemci Uygulaması – SQL İnternet Veritabanı
  • TCP İstemci Uygulaması – Google’da Arama Yaptırtmak
  • UDP İstemci Uygulaması

Uygulamalardan TCP üzerinden kontrol ve veritabanı uygulamasının ekran görüntüleri aşağıdaki gibidir.

brsmnc - ethernet yönetim programı arayüzü

brsmnc - internet veritabanı uygulaması ekran görüntüsü

 

 Mesajın başında belirttiğim gibi kitap 74 sayfadır ve hepsini burada anlatmak mümkün değildir :) Microchip Stack v5.20 (5.99MB) linkinden dosyayı indirebilirsiniz.

Yorumlar
İlhan
15 Haz 2010 Salı, 20:40 tarihinde yazmış.

Siten ve çalışmaların çok başarılı Barış devamını dilerim.

çağatay
28 Haz 2010 Pazartesi, 19:27 tarihinde yazmış.

tebrikler ellerine sağlık

camby
29 Haz 2010 Salı, 02:01 tarihinde yazmış.

sitenizi görmemle ctrl+d yapmam bir oldu , tebrikler.

29 Haz 2010 Salı, 09:21 tarihinde yazmış.

Çalışmalarınızdan dolayı tebrik ederim.Paylaşımızdan dolayı sonsuz teşekkürler.

Ersin Erce
01 Tem 2010 Perşembe, 22:41 tarihinde yazmış.

Çok Teşekkürler, ellerinize sağlık, kütüphanemde diğer çalışmalarınız için şimdiden yerinizi ayırıyorum =)

yücel atıgan
15 Tem 2010 Perşembe, 09:39 tarihinde yazmış.

tebrik ederim emin ol en kısa zamanda kitaplarını alacağımdan.basarılarının devamını dilerim

yagiz
29 Tem 2010 Perşembe, 20:10 tarihinde yazmış.

hocam tebrik ederim çok güzel bir kaynak

alperen
03 Ağu 2010 Salı, 10:09 tarihinde yazmış.

projeniz çok güzel, bizde yapabilirmiyiz... pcb baskılı devre şeması ve pic dosyalarınıda verebilirmisiniz...? alp60@hotmail.com

murat
24 Ağu 2010 Salı, 01:55 tarihinde yazmış.

kardeş paylaşımların çok hoşuma gitti.bende elektrik elektronik okuyorum.şuan bu siteyi gördükten sonra sana gerçekten imrendim.şuan düşünüyorum acaba bende senin gibi biri olabilirmiyim diye düşünüyorum...:)))dua etde olalım...

24 Ağu 2010 Salı, 01:57 tarihinde yazmış.

Selam Murat, inş olursun sende bize birşeyler öğretirsin :)

KIRIKDR
28 Ağu 2010 Cumartesi, 12:40 tarihinde yazmış.

Helal olsun hocam türkçe döküman eksiğine büyük katkılar yapıyorsun kaçtır forumlarda yazıyorum bir kaç kişi bir araya gelip bir çeviri ekibi kuralım diye bir sonuç alamadım halbuki herkesin ihtiyacı olan bir konu sanırım biz hazırı seviyoruz :) Başarılarınızın devamını dilerim gerçekten çok güzel çalışmalarınız

Aytaç
19 Eyl 2010 Pazar, 17:39 tarihinde yazmış.

Belkide özgeçmişinde anlattığın tüm olaylara tanıklık etmiş biri olarak, kendine, hiçbir karşılık beklemeden çevrendekilere ve ülkene kattığın şeylerle mutlu olmamak elde değil.Seni ve çevrendekilere takip eden iş arkadaşların ve dostların olarak sadece Türkiye'de değil tüm dünyada söz sahibi bir mühendis olacağını biliyor ve seninle gurur duyuyoruz.M.Aytaç Kenar & .

Muhendisbey
30 Eyl 2010 Perşembe, 23:54 tarihinde yazmış.

muhteşemsin hocam açıkçası projelerin çok ilginç. Paylaşımların için teşekkür ediyorum. Allah yolunu açık etsin.

Fevzi YAZGAN
01 Eki 2010 Cuma, 00:51 tarihinde yazmış.

Günlerdir böyle bir döküman arıyordum çok teşekkürler.

Faruk
16 Eki 2010 Cumartesi, 13:30 tarihinde yazmış.

Türkçe döküman açığına yönelik çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum.

Mustafa
07 Kas 2010 Pazar, 14:28 tarihinde yazmış.

Hocam siz gerçekten buişi hem elek. boyutu hem de baylaşım olarak doruğa taşıdınız. teşekkürler...

hüseyin
28 Kas 2010 Pazar, 15:19 tarihinde yazmış.

Hocam çok teşekkürler eline koluna ağzına sağlık

Uğur
14 Eyl 2011 Çarşamba, 11:49 tarihinde yazmış.

Başarılarınızın devamını dilerim...

mustafa_güner
14 Eyl 2011 Çarşamba, 18:43 tarihinde yazmış.

Hocam böyle bir bilgiyi paylaştığınız için size çok teşekkür ederim.Başarılarınızın devamını dilerim.. Bende bitirme ödevi olarak internet üzerinden kontrollü mobil robot yapmayı düşünüyorum.. Sizin paylaşmış olduğunuz bilgiler benim için tam bir ışık oldu....Böyle bilgileri kolay kolay kimse paylaşmaz... TÜRKİYE nin sizin gibi insanlara çok ihtiyacı var... saygılar

Eren
06 May 2012 Pazar, 10:19 tarihinde yazmış.

Merhabalar Hocam, paylaşımlarınız için sizleri tebrik ediyor ve çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızın devamını dilerim.

Ali
03 Eyl 2013 Salı, 18:16 tarihinde yazmış.

Teşekkür ederiz.

hayrullah dinç
22 May 2015 Cuma, 23:16 tarihinde yazmış.

tüm çalışanlarımızın seni örnek almaları dileğiyle çalışmanı tebrik ederim.

burak
18 Eki 2016 Salı, 21:22 tarihinde yazmış.

Emeğinize sağlık, çok teşekkürler.

Adınız *:
e-Mail Adresiniz *:  ??
Web Siteniz:
Yorumunuz *:
Kalan karakter sayısı: 500
 
 

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024