Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

kicad pcbnew logo

Sonunda baskı devre tarafına geldik :) Video eğitim serimizin son videosunda KiCAD de Pcbnew ile baskı devrelerimizi nasıl çizeceğimizi ve bazı püf noktaları size aktaracağım. En başta tasarladığımız usb microsd data logger kartının baskı devresini önceki videolarımızda oluşturduğumuz materyalleri kullanarak çizeceğiz ve gerber dosyalarını üretime göndereceğiz. İlk videodan itibaren oluşturduğumuz dosyaları, projeyi open hardware olarak bu başlık altındaki linkten indirebilirsiniz.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

KiCAD de şemalarımızı Eeschema ile çiziyoruz. Şemalarımızı çizdikten sonra baskı devre kartımızı oluşturabilmek için gereken netlisti ve stok tutabilmek için gereken malzeme listelerini yine eeschema vasıtasıyla elde ediyoruz. Elimden geldiğince farklı alanları göstermeye, kullanmaya çalıştım. Bu videomuzda önceki videolarımızda hazırladığımız kütüphaneleri, komponentleri kullanarak beyaz sayfadan proje şeması sonuna kadar yaptığımız tüm işlemleri gösterdim.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

kicad 3d pcb model

KiCAD'in 3B desteği de mevcut. 3B, baskı devre tasarımı için zorunlu değildir, olmasa da olur ama tasarladığınız kartları müşteriye sunmak, akademik tezlerinizde görsel olarak kullanmak isteyebilirsiniz. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Böylesi durumlarda 3B görseller için en baştan kütüphanelerinizi oluştururken 3B modelleri ekleyerek devam etmeniz size sonrası için kolaylıklar sağlayacaktır. KiCAD 3B olarak .wrl uzantılı VRML (Virtual Reality Modeling Language) dosyalarını kullanır. Yine diğer KiCAD dosyalarında olduğu gibi bu formatta text tabanlıdır.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

kicad pcbnew footprint editor logo

Video seriyi hazırlarken İngilizce bilmeyen arkadaşlarımızın da aklında birşeyler canlansın diye elimden geldiğince İngilizce olan terimleri ifade ettikten sonra Türkçe'sini de açıklamaya çalıştım. Fakat bazı terimleri olduğu gibi bırakmakta fayda gördüm. Örneğin footprint kelimesini olduğu gibi bırakmaya çalıştım. Türkçe karşılığı ayak izi anlamına geliyor. Bu ifadeden ziyade kılıf kelimesinin daha uygun olduğunu düşünüyorum fakat footprint olarak ifade edeceğim.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

kicad eeschema part editor logo

Bu videoda şemalarımızda kullanmak üzere şematik parçaları nasıl oluşturabileceğimizi inceleyecegiz. Direnç, kapasitör, popüler entegreler gibi elemanlar KiCAD ile beraber gelen kütüphanelerde geniş bir şekilde mevcut fakat özel bir komponentiniz varsa bunu şemaya aktarmadan önce şematiğini sizin çizmeniz gerekiyor. Mevcut komponentleri hazır kütüphanelerden kullanabilirsiniz ya da kendi kütüphanenizi oluşturup kullandığınız elemanları içine atıp zaman içerisinde kendi envanterinizi oluşturabilirsiniz.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

KiCAD Logo

Merhaba dostlar, uzun zaman sonra tekrar yazmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyorum :) Sizler için bir video seri hazırladım. Bu seride açık kaynak kodlu ücretsiz KiCAD EDA programını inceleyip kart tasarlayıp baskı devresini üreteceğiz. Sektöre yeni giren meraklı, lise çağlarında veya daha genç arkadaşlarımız da olabileceği açısından videoları herkesin anlayabileceği düzeyde ve açıklıkta hazırlamaya çalıştım. Ayrıca profesyonel üretim yapıyorsanız da KiCAD i yabana atmayın. Binlerce dolar ödediğiniz ödemeye devam ettiğiniz sektördeki programlar ile şimdilik aynı kapasitede olmasa da sonuçta aynı kalitede iş yapabileceğinizi biraz araştırdığınızda görebilirsiniz. Herhangi bir ücret ödemeden bahsettiğim programları kullanıyorsanız zaten kullanmamanız gerekir :) CERN parçacık hızlandırma organizasyonunun KiCAD'e sahip çıkması ve NASA'nın içindeki bazı departmanların da KiCAD ile tasarımlar yapmaya başlaması da bahsettiğimi doğrular yönde.

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024