Yazan: Barış Samancı

LPC2000

Bu işe başladığımda takvimler 2009 u gösteriyordu. Kendime çalışmak için not çıkartıyordum. Daha sonra notları bir araya getirerek kitap formatına sokmayı düşündüm ve çalışmalara başladım. Aldığım notların üzerine yeni bilgilerde ekleyerek bu çalışmayı tamamlamış oldum.Aslında çoktan bitirmiştim fakat yayınlamak bugüne kısmetmiş :)   Bu e-kitapta kaynak olarak hitex'in kitaplarını, nxp'nin dahasheetlerini ağırlıklı olarak kullandım. Hitex'in konu anlatımının üzerine saklayıcı bilgilerinin eklenmesi sonucu daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum. Şimdiye kadar basılı veya elektronik formatta bir Türkçe arm kitabı görmedim. Sanırım ilkini ben oluşturdum :) İçerik hakkında fazla söyleyebileğim bir şey yok.Kitap 106 sayfadan oluşmaktadır. İndirip okumalısınız :) Aşağıya önsözü ekliyorum. Devamında da download linkini bulabilirsiniz.Ek olarak içeriğinde I2C, SPI ve CAN bus kullanımını da detaylıca anlattım. Platform bağımsız olarak bilgi edinmek isterseniz konuları okuyabilirsiniz.

"Bu kitapta LPC2000 ARM7 işlemcileri üzerine aldığım notların toparlanmış halini bulacaksınız.Başlıklar uzun zaman aralığında farklı zamanlarda yazıldığından, farklı bölümler arasında konu anlatımı bakımından farklılıklar olabilir.Kaynak olarak Hitex firmasının kitaplarını ve NXP işlemci datasheetlerini kullandım. Bu kitabın herhangi bir resmiyeti yoktur, tamamen toparlanmış ders notlarından ve çevirilerden oluşmaktadır. Kitapta anlatılanlar ve verilen örnek programların kullanımı tamamen okuyan kullanıcının sorumluluğundadır. Örnek olarak verilen programların büyük bir çoğunluğu Keil uVision IDE sinde simüle edilmiştir.Aksi belirtilmedikçe anlatımlar LPC2104 işlemcisi için yapılmıştır. Kitapta kullandığım işlemciler LPC2101, LPC2104, LPC2148 ve LPC2368 dir.

Yazan: Barış Samancı

sd programlama klavuzu kapak

Bu yazıda SD kartların kullanımı üzerine yazdığım e-kitabımın özetini bulacaksınız. SD (Secure Digital) kartlar MMC (Multi Media Card) kartlar temel alınarak Panasonic (Matsushita), SanDisk ve Toshiba tarafından geliştirilmeye başlanmış ve 2000 yılının başında ilk SD kartlar piyasaya sürülmeye başlanmıştır. Bu üç firma aynı zamanda 2000 yılının başında ortak karar alıp "SD Card Association" adında bir topluluk kurmuş ve SD kart teknolojisini standarta bağlamıştırlar. Bu yüzden MMC kartlar geri planda kalırken SD kartlar ön plana çıkıp gelecek vaat etmeye başlamıştırlar. İlk çıkan SD kartlar 32MB-64MB hafıza kapasitesine sahiptiler. Daha sonra bu kapasite limit 2GB a kadar çıkmış ve yetersiz kalması sonucu SDHC kartlar üretilmeye başlanmıştır. SDHC (SD High Capacity) kartlar daha hızlı çalışmakta ve daha fazla hafıza bölgesini adreslemektedirler. 4-8-16-32GB gibi hafıza kapasitelerine çıkmıştırlar. SD kartlar daha çok cep telefonu, cep bilgisayarı, dijital kamera ve fotoğraf makinalarında kullanılmaktadırlar. Bu yüzden gelişen high defination görüntü teknolojileri ve zamanla artan dosya boyutları yüzünden SDHC kartlarda yetersiz gelmeye başlamış ve 2TB'a kadar adresleme yapabilen SDXC (SD Extended Capacity) kartlar geçtiğimiz aylarda duyurulmuş ve ilk örnekleri piyasaya sürülmüştür. Şuan daha üretilmesede 2TB lık micro SD kart baya ilgi çekici durumda :) Şimdi işin hikaye kısmını bırakıp teknik kısmına geçelim :) Bu yazıda e-kitabımın özetini bulacaksınız. İlginizi çekerse yazının sonundaki linkten indirebilirsiniz.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:PIC, Microchip Stack 5.20

Microchip TCP/IP Stack Kapağı

Yaptığım başka bir çalışma.Bu çalışmada PIC işlemcileri nasıl internete bağlayıp uygulama geliştirebileceğinizi gösteren bir e-kitap yazdım.Çalışmayı, örnek uygulamaları, devre çizimlerini paket halinde burdan indirebilirsiniz. Microchip Stack v5.20 (5.99MB) Kitap 74 sayfadır, hepsini burda anlatmak mümkün değildir fakat genel olarak içeriğine değineceğiz.Çalışmanın özetini okumak için devam ediniz :)

Microchip TCP/IP Stack’ i geliştirdiğiniz uygulamaları çeşitli ethernet modülleri ile kablosuz veya kablolu olarak alt ağlara veya internete bağlamanıza yarayan kodlar topluluğudur.Bunları bir nevi framework kütüphanesi olarakta düşünebiliriz.Yaptığınız uygulamaları uzaktan kontrol edebilir, veri toplama amacıyla kullanabilir veya web sunucusu olarak kullanabilirsiniz.Yapılabilecekler size bağlıdır.

Geliştirilmeye 2000 yılının başından itibaren başlanmıştır ve şuanki en yeni sürümü 5.20b dir. Bu kütüphane ile ethernet arayüzü olarak ENC28J60, ENCX24J600 serisi çipleri,dahili ethernet çipleri barındıran PIC işlemcileri veya ZeroG serisi kablosuz modülleri kullanabilirsiniz. Bu kodları 18F, 24F, 24H, dsPIC ve PIC32 ailelerinde kullanabilirsiniz.Fakat benim size tavsiyem kullanacağınız işlemcinin hafızası mümkün olduğunca yüksek olsun.Yoksa kapsamlı bir uygulama yapacak olursanız işleminin hafızası yetersiz gelebilir. Ben uygulamaları 18F serisi işlemciler ile yaptım.8 bitlik 18F ailesinden bir işlemci kullanacaksanız minimum 64K hafızaya sahip bir işlemci seçmenizi tavsiye ederim.

Geliştireceğiniz donanımlar bu kütüphane ile internetin tüm nimetlerinden faydalanabilmektedir.Çok profesyonel uygulamalar geliştirilebilir.FTP veya HTTP üzerinden donanımınıza dosya yükleyebilirsiniz,indirebilirsiniz, tüm özellikleri ile HTML bir web sitesi yayınlayabilirsiniz, yaptığınız donanımlardan mail attırabilirsiniz, TCP veya UDP üzerinden kendi uygulamanızı geliştirip yerel ağ üzerinden veya internet üzerinden donanımlarınızı kontrol edebilirsiniz.Bunların hepsini deneyip örnek kodları ile kitaba yazdım.Teknik bilgi için indirip okuyabilirsiniz.

Adından da anlaşılacağı üzere Stack, TCP/IP referans modelini kulanmaktadır.Bu dört katmanlı bir referans modelidir ve internet trafiğinde uyulması gereken bazı kuralları standartlaştırmaktadır. Stack yapısının TCP/IP modeline göre nasıl şekillendirildiğini aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.Aşağıda adı geçenler ve çok daha fazlası kitapta anlatılmıştır.

10

HZR

2010

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Her yönüyle FAT32

Her yönüyle FAT32 kitap kapağı

Bu çalışmaya e-kitap demek ne kadar doğru olur bilmiyorum.Sanırım e-kitapçık desek daha doğru olur :) Bu çalışmayı ARM işlemcilerle yaptığım projelerde SD kartlara veri yazıp okumak için hazırladım.Dosyayı burdan indirebilirsiniz. Her Yönüyle FAT32 (952Kb)

Özetini merak ediyorasanız okumaya devam edin :)

FAT in anlamı (File Allocation Table) dosya tahsis tablosudur.Yani disklere dosya yazarken ve okurken yazılımların nereye yazacağını, nereden okuyacağını bilebilmesi için diskin başına yerleştirilen referans niteliğinde bir tablodur.Okuyucu veya yazıcı yazılımlar işlem yapmadan önce diskin başındaki bu bilgilere erişip dosyanın disk üzerinde nerede olduğunu yada disk üzerinde nerelerin boş olduğunu öğrenmiş olurlar.

Bu sistem Microsoft tarafından tasarlanmıştır.FAT12, FAT16, FAT32 gibi versiyonları mevcuttur.FAT12 de tablo girdileri 12bit yani 1.5 byte tır. FAT16 da tablo girdileri 16bit yani 2 byte tır. FAT 32 de ise 32bit yani 4 byte tır fakat ilk 28 byte ı kullanılmaktadır.Üst 4 bit kullanılmamaktadır. Windows Vista ile artık NTFS dosya sistemine geçilsede FAT32 cep telefonlarında, fotoğraf makinası, video kamera, sd kart, flash diskte kullanılmaktadır.Ben de FAT32 kullanmayı bu yüzden seçtim.

En basit haliyle bir dosya tahsis tablosunun alanları aşağıdaki şekildeki gibidir.

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024