Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:ASP.net, Silverlight

Forumlarda gezinirken bazı kişilerin silverlight uygulamaları için webservis yazdıklarını, localde çalıştırdıklarını fakat sunucuya attıkları zaman çalıştıramadıklarını okudum. Bu yazımda bu sorunun üstesinden nasıl gelineceğini ve en basit haliyle silverligt uygulamaları için webservis yazıp nasıl kullanabileceğimizi göstereceğim.

Silverlight uygulamalarına istekte bulunulduğunda uygulama sunucudan istemcinin bilgisayarına indirilir ve istemcinin bilgisayarındaki sl runtime vasıtasıyla browser üzerinde çalışmaya başlar. Haliyle silverlight uygulamamız sunucudan habersiz olarak istemcinin bilgisayarında çalışır. Sunucudaki bir bilgiye erişmek istediğimizde veya sunucuya mesaj, veri göndermek istediğimizde webservislerini kullanırız. Örneğin sunucudaki veritabanını kullanmak istediğinizde veya benim gibi sıkça sunucudaki dosya ve dizinleri dinamik olarak almak istediğinizde webservislerini kullanabilirsiniz.Bu yazımda benim sıklıkla fotoğraf galerisi, mp3 player tarzı uygulamalarımda kullandığım bir yöntemi göstereceğim.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:ASP.net

web.config dosyası üzerine bilgi internette yokmu? Var ama parça parça ve yetersiz olduğunu düşündüğüm için hem size kaynak hemde bana not oluşturması bakımından parmakları sıvadım :) Bu yazıda web.config dosyasının çok kullanılan alanlarını ve güvenlik için nasıl şifreleneceğini anlatacağım. Bu mesajı okuduğunuza göre web.config dosyasının ne olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Uzun uzadıya ne olduğunu yazmayacağım fakat kısa bir bilgi verelim.

Web.config dosyası web sitesinin ortak konfigürasyon ayarlarının tutulduğu XML tabanlı bir dosyadır.Bu dosya sistenin kök dizininde olabileceği gibi belli dizinler altındada olabilir. Sitenin kök dizininde olduğunda dosyadaki bilgiler tüm siteyi etkiler, eğer bir dizin altına yerleştirmişsek dosyadaki bilgiler sadece o dizin altındaki sayfaları etkileyecektir.Buna örnek olarak üyelik sayfalarının içinde barındığı bir dizini verebiliriz. web.config dosyasında üyelik sayfalarının içinde bulunduğu dizin için kullanıcı girişi yapılmasını istediğimizde bu dizindeki sayfalara erişebilmek için yine web.config dosyasında belirttiğimiz kullanıcı adı/ parola çiftine sahip olan kullanıcılar istenilen sayfalara erişebilmektedir.

Web.config dosyası genelde sitenin ortak bilgilerini düzenler.Bu bilgilere örnek olarak veritabanı bağlantısı kurmak için kullandığımız connectionstring leri verebiliriz.Connectionstring leri kod dosyaları içinde ayrı ayrı yazmaktansa kolay erişilebilir olan web.config dosyası içerisine listelersek hem gerektiğinde hızlı bir şekilde değiştirebiliriz hemde daha düzenli, verimli bir yapı elde etmiş oluruz. Aynı şekilde sitemizin mail ayarları, sitemizde kullandığımız dll lerin referans bilgileri, sitemizin dil ve kültür bilgilerini, kullanıcı bilgilerini, kullanıcı tanımlı hata sayfalarını bu dosyada tanımlayabiliriz. Şimdi bu bilgilerden sık kullanılanların ne olduğu ve nasıl yazdıldığına bir göz atalım.Daha sonrada güvenlik için nasıl şifrelendiğine göz atalım. Aşağıdaki tüm düğümler configuration düğümü altına eklenmelidir.

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024