27

KSM

2010

İnternet Üzerinden Akıllı Ev Otomasyonu Sistemi

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Donanım

home automation logo

Ekim ayından beri ana proje olarak üzerinde çalıştığım uygulamam nihayet testleriyle birlikle bitti. Projede gömülü bir sistem oluşturup bu sistem üzerinden bazı ev araçlarını internet veya yerel ağ üzerinden kontrol ediyorum. Özellikle televizyon üzerinden kontrol etme olayı baya eğlenceli, gelip geçerken kumandadan kurcalamadan duramıyorum :) Şimdilik ev alarmı, klima, ışık ve perde kontrol edilebilmekte. Sistem yeni olduğundan yeni fikirlere ve geliştirilmeye açık prototip seviyesinde. Bu yazımda da bu sistemin tanıtımını bulacaksınız.

Önce sistemi ana hatlarıyla özetleyelim ardından çalışmasına geçelim. Sistemde şuan için bir ev alarmı, ışık kontrol sistemi, klima kontrol sistemi ve perde kontrol sistemi bulunmaktadır. Tüm sistem kullanıcı girişlerine göre yada otomatik modlar seçilmişse kontrol kartı üzerindeki sensörlere ve koşullara göre otomatik bir şekilde çalışmaktadır. Tüm sistem sistem üzerindeki web sayfaları aracılığıyla yerel veya global olarak yönetilebilmektedir.

Ev alarmı için şimdilik basit olarak bir adet PIR dedektör kullanılmıştır. PIR dedektörler canlılardan ışıyan ışığa göre çalışmaktadır. Dolayısıyla dedektör önünden bir insan geçtiğinde alarm oluşturmaktadır.Alarm çalmaya başladığında sistem üzerindeki buzzer sinir bozucu sesiyle var gücüyle ötmeye başlar :) Alarm web arayüzleri üzerinden etkinleştirilmekte veya pasifleştirilmektedir.Alarm etkinleştirildiğinde alarmın etkin olduğunu gösteren bir led yanar. Kullanıcı bir mail adresi girdiğinde alarm etkinse ve çalışmışsa sistem kullanıcıya alarm oluştuğuna dair zamanı ile birlikte bir mail atar. Sistem üzerindeki zaman internetteki zaman sunucularından unix timestamp olarak alınıp readable human time denilen bizim kullandığımız zamana çevrilmektedir.

Klima entegrasyonu zor olacağı için şimdilik sistem üzerindeki bir sıcaklık sensörü ile bir vantilatör aç kapa olarak simule edilmektedir. Kullanıcı web arayüzünden sisteme istediği sıcaklık değerini girer. Klimanın çalışma modu olarak otomatik veya manuel seçilebilir. Otomatik seçildiğinde sistem oda sıcaklığı ile kullanıcının girmiş olduğu sıcaklığı karşılaştırarak klimayı açar veya kapatır. Kullanıcı manuel modda isterse klimayı açıp kapatabilmektedir.

Işık sisteminde ise şimdilik bir adet ampulün ışık seviyeyi kontrol edilebilmekte yada aç kapa olarak çalıştırılabilmektedir. Işık sistemi için otomatik ve manuel mod vardır. Manuel modda kullanıcı web arayüzü üzerinden lambaları açıp kapatabilir yada yüzde olarak istediği ışık seviyesini seçebilir. Otomatik modda ise sistem üzerindeki ışık sensöründen veri alınarak ortamdaki ışık seviyesine göre lambanın parlaklığı otomatik olarak sistem tarafından ayarlanır. Bu durumda güneş doğarken lambanın ışık seviyesi yavaş azalmakta, güneş batarkense yavaş yavaş artmaktadır.

Perde sisteminde kullanıcı motorlu perdeleri kontrol etmektedir. Yine sistemin diğer bileşenlerinde olduğu gibi perde de otomatik veya manuel olarak kullanılabilmektedir. Manuel modda kullanıcı web arayüzünden perdeleri açıp kapatabilir veya sabit olarak zaman girebilir. Perdeler kullanıcının girmiş olduğu zaman geldiğinde otomatik olarak açılır veya kapanır. Otomatik modda ise perde gün ışığına bağlı olarak otomatik olarak açılır veya kapanır. Bu durumda perdeler gün doğarken açılmakta ve gece güneş battıktan sonra otomatik olarak kapanmaktadır. Sistem üzerindeki ışık sensörü ile sistem zamanı karşılaştırılarak doğru bir karara varılır. Böylece yoldan geçen araba ışıklarının perdeleri açması engellenmiş olur :)

Donanım olaraksa aşağıdaki gibi bir tasarım yaptım.


ev otomasyonu, home automation

ev otomasyonu, home automation

 

Şimdi sistemin çalışmasına bir göz atalım. Aşağıdaki videoda genel olarak sistemi, web arayüzlerini ve alarm sisteminin çalışmasını görebilirsiniz. Videoda yerel ağdan kontrol yapılmaktadır. Global internet üzerindende aynı şekilde kullanılmaktadır. Ana monitörde web arayüzlerini ve girdiğim verileri görebilirsiniz. Alarm çaldığında mail olarak haber verilecek mail adresini, alarm açık yada alarm kapalı seçeneğini web arayüzlerinden giriyorum. Mail adresimi ilk girişte sistem mail adresime bir test mesajı yolluyor ve test mesajı başarılı ise mail adresimi hafızaya kaydediyor. Bu aşamadan sonra alarm oluşursa kaydettiği mail adresine haber niteliğinde bir mail atıyor. Videoda alarm etkinleştirildiğinde alarm etkin LEDi yanmakta ver ardından kıpırdadığımda ise alarm çalmakta ve haber maili atılmaktadır. Dizüstünün ekranında ise sistemin test amaçlı verdiği çıktıları görebilirsiniz.

 

Aşağıdaki videoda ise televizyon üzerinden sistemin kontrol edilmesini izleyebilirsiniz. Televizyon kumandası ile web arayüzü üzerinden kullanıcı giriş yapabilmekte ve seçenekleri değiştirebilmektedir. Videoda sayfaların ve sistemin televizyon üzerindeki çıktısını ve ışık sistemini test edişimi görebilirsiniz


 

 

Yukarıdaki videolarda görmüş olduğunuz tüm web sayfaları ve sayfalar üzerindeki veriler sistem üzerinden gelmektedir. Aynı şekilde sistem bilgisayardan bağımsız bir şekilde internetten ihtiyacı olan verileri alıp kullanabilmekte ( zaman , mail vb.. ) ve istenilen bir sunucuya, siteye bağlanabilmektedir. Kullanıcı TV veya PC üzerinden sistemi yerel ağdan veya internetten kontrol edebilmektedir. Kullanıcının girmiş olduğu tüm veriler hafızada saklanmakta ve kapatıp açmalarda, elektrik kesilmelerine bağlı olarak yeniden başlatmalarda kaybolmadan kullanıcıya tekrar sunulmaktadır.

Proje şuan için prototip aşamasındadır ve yeni fikirlere açık durumdadır. Cihazlar kablo ile kontrol edilmektedir. Bu sistemin bir sonraki versiyonunda ise tüm cihazları kablosuz olarak kontrol etmeyi planlıyorum.Minik uydu kontrol devreleri yapıp yerinde cihazlara bağlamayı, ana devreden kablosuz olarak kontrolü gerçekleştirmeyi planlıyorum. Böylece kablolama ortadan kalkmış olacak ve her yere rahatlıkla uygulanabilir olacak. Ayrıca bu uygulama için sınırsız sayılabilecek kadar cihazı bu şekilde kontrol etmenin imkanı olacak. Yeni versiyonda birden fazla alarm, lamba ve yeni cihazlar bağlamayı düşünüyorum. Ayrıca alarm oluştuğunda mail atmanın yanında cep telefonu arattırmayı düşünüyorum. Belki minik kameralar bağlanıp alarm oluştuğunda elde edilen görüntü mail olarak atılabilir. Dediğim gibi yeni fikirlere tamamen açık...


 

Yorumlar
NaMcHo
27 Kas 2010 Cumartesi, 23:03 tarihinde yazmış.

Merhabalar süper bir çalışma olmuş, ilk resimdeki 3 mavi şey nedir? Birde yine aynı resimdeki harddisk kablosuyla(başka bir özel ismi varmı bilmiyorum :) ) kac bitlik veri alışverişi yapılabiliyor?

Bahri KORKMAZ
28 Kas 2010 Pazar, 13:10 tarihinde yazmış.

Gayet güzel bir çalışma olmuş.Bilgi birikimlerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.Sistemi ARM ile yaptınız galiba hangi ARM'ı kullandınız bide web işin içine girince hafıza konusunda sıkıntı çıkıyor mu?

faruk
29 Kas 2010 Pazartesi, 12:34 tarihinde yazmış.

Tv üzerinden kontrol işlemini kumandanın kodlarını çözüp sisteme aracı bir devre ile gönderip mi yapıyorsunuz yani tv burda sadece monitörmü ? güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık iyi çalışmalar.

29 Kas 2010 Pazartesi, 20:48 tarihinde yazmış.

Yorumlarınız için teşekkür ederim. Sırayla yanıt vereyim :) Mavi şeyler tabiki röle. Kablonun adı ribbon cable ve genelde 40 bitlik satılıyor. Projede ARM kullanmadım.Piyasadan bulabileceğiniz en basit 8 bitlik 18F serisi PIC işlemcilerden birtanesi. Kumanda kodlarını çözdürmedim websayfalarını direk tv de açıyorum.

Adınız *:
e-Mail Adresiniz *:  ??
Web Siteniz:
Yorumunuz *:
Kalan karakter sayısı: 500
 
 

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024